i Inspiration

Foto av: Synnøve Dreyer

Satsa på en härlig matkultur

Mattraditioner

Många av oss har olika härliga minnen av mat. Själv minns jag med glädje de traditioner vi hade vid jul hos mor- och farföräldrar, påskmiddagar med kusinerna eller när de första jordgubbarna kommit i landet. Idag försöker jag skapa mattraditioner för min familj som är en blandning av mina egen och nya som vi tillsammans skapar. Goda traditioner skapar samhörighet!

I tider där trender, dieter och quick-fix får ta en allt större plats riskerar vi att mista en del av vår matkultur. Därför är det viktigt att tänka efter vilken matkultur du önskar hemma och odla gemenskap! Låt mat bli något trevligt som uppskattas. Försök att ha gemensamma måltider, det behöver inte vara en middag utan kan också vara frukost eller lunch med familj eller vänner. På så sätt kopplas mat till det viktiga sociala och trevliga sammanhanget! Att sitta ner och äta en måltid i lugn och ro och ha ett gott samtal är verkligen något att önska – och inte minst lära barnen. Planera in ett par lustfyllda måltider i veckan! De ökar matglädjen och kan betyda mycket för förhållandet till mat. Lite extra omsorg, utan att det behöver vara dyrt eller speciellt tidskrävande. Att duka bordet lite extra fint, tända ljus och välja mat som doftar gott, kan skapa en positiv och lustfylld upplevelse. Både barn och vuxna älskar traditioner.

Skapa en mysplats!

Försök att göra köket till en mötesplats där alla trivs att vara. Det är inte alltid så mycket som krävs. Ett par levande ljus och blommor kan göra mycket. Att ha tydliga regler gällande iPad o telefoner kan bidra till mer harmoni. Värdinnan på en tillställning jag var på nyligen sa i sitt tal att det finaste man kan ge någon är uppmärksamhet. Det är verkligen sant! Låt måltiden bli ett tillfälle att ge varandra full uppmärksamhet. Vi har dock ett undantag i min familj. På semestern, då det kan bli många restaurangbesök på rad, har iPad:en en plats hos oss när barnen är klara. Det bidrar till att det blir en hygglig måltid för alla. Att tro att mindre barn kan sitta långa stunder på restaurang och samtala är ett önsketänkande

Nya Inlägg

Lämna kommentar

Kontakta oss

Vi är inte kvar just nu. Men du kan skicka oss ett mail och vi kommer tillbaka till dig, så snart som möjligt.

Börja skriv och tryck "Enter" för sökning