i Kost

Friskare hjärna med goda vanor

 

En studie från Finland publicerad 2015 visade att försökspersoner som hade en ökad risk för att utveckla Alzheimers och som gjorde positiva livsstils val gällande kost, träning och socialt liv förbättrade sina mentala funktioner jämfört med dem som inte gjorde dessa livsstilsförändringar. Med andra ord fick de en friskare hjärna. Och resultatet kunde ses redan efter två år. Riskfaktorer såsom högt blodtryck följdes upp och behandlades vid behov. Dessa resultat följs nu upp i en studie som skall pågå under längre tid.

I dagens samhälle där vi ser att alltfler drabbas av olika typer av sjukdomar som är kopplade till vår hjärna och mentala välmående är därför den här typen av studier oerhört positiva då de ger oss ett visst stöd för att vi genom livsstilsförändringar kan bidra till friskare hjärna.

Många hälsoråd fokuserar alldeles för mycket på kalorier, viktresultat och att uppnå prestigefulla träningsmål. Och inte sällan funderar jag på hur en del av dessa istället kan vara rent skadliga för kroppen och hjärnan. Därför är det härligt att se vetenskapliga resultat som ger oss riktlinjer för vad som fungerar.  Glöm tillfälliga och ibland tidskrävande dieter eller träningsmetoder som inte håller i längden utan satsa på det som verkligen fungerar och ger dig energi i din vardag.

 

Tre enkla livsstilsval som påtagligt kan förbättra hjärnans funktion:

En hälsosam kost

Njut av härliga fräscha råvaror som är supergoda och förser din kropp med allt vad den behöver! Glöm kaloriräkning och restriktioner utan njut av den härliga och fräscha maten. Växtbaserat med rikligt av färgstarka bär och gröna bladgrönsaker och härliga sunda fetter från fet fisk och nötter är basen som inte bara gör gott för din hjärna utan för hela kroppen. Hitta inspiration i härliga vegetariska kokböcker för att regelbundet pröva ny gröna fräscha maträtter!

Regelbunden motion

Många drömmer om ett mirakelpiller och närmare än sunda motionsvanor och en god natts sömn kommer vi inte. Dessa två samman är något av det bästa du kan ge din kropp för optimalt välmående. Dessutom är de helt gratis om du vill! Både träning och tillräcklig sömn gör oss också mer stresskänslig och minskar risken att påverkas negativt att stresshormoner. Vardagsmotion som att ta trapporna, gå eller cykla till jobbet kan göra stor skillnad för din framtida hälsa. Träning kan faktisk få din hjärna att växa i områden som hippocampus som styr minne och inlärning. För bästa chans till att bevara hjärnan ung och frisk bör du träna tre 60 minuters medelintensiva aerobiska pass i veckan såsom en rask promenad, dans, lätt löpning eller cykling. Försök att planera in dessa på fasta tider för att lättast få in dem som en del av din vardag. Börja hellre med enstaka pass och öka på när detta blivit en vana. Ett bra sätt är att träna med en kompis då det blir svårare att hitta skäl till att inte hinna med. Ett bra sätt att få överblick över vardagsmotionen är att bära en enkel stegmätare under ett par veckor.

Träning av hjärnan

Att regelbundet lösa korsord eller sudoku är något som påverkar vår hjärna positivt genom att nya förbindelser mellan olika hjärnceller bildas. Hjärnan älskar också när du pröva nya saker som att lära dig dansa eller ett nytt språk, spela schack eller en ny sport. Genom att vara nyfiken och vilja lära dig nya saker så bidrar du också till en friskare hjärna. Hjärnan kan förenklat ses som en muskel som behöver användas. Om du dessutom gör det tillsammans med andra människor som du har det  trevligt tillsammans med har forskningen visat att du ökar hjärnans ” gödningsmedel”  BDNF, brain-derived neurotrophic factor.

 

Mitt råd:

Försök att varje vecka lägga till en ny liten vana!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nya Inlägg

Lämna kommentar

Kontakta oss

Vi är inte kvar just nu. Men du kan skicka oss ett mail och vi kommer tillbaka till dig, så snart som möjligt.

Börja skriv och tryck "Enter" för sökning