i Kost

Minska risken för åderförkalkning genom att äta en god frukost

 

I en nyligen publicerad spansk studie konstaterade forskarna att de som inte åt frukost hade en ökad risk för att utveckla åderförkalkning och därmed ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom.

Forskarna har kartlagt 4000 friska spanjorer mellan 40-54 år och deras frukostvanor. Samtidigt undersökte man deras blodkärl. Här tittade man efter åderförkalkning som är en riskfaktor för att utveckla hjärt- och kärlsjukdom.

Majoriteten av deltagarna, ca 70 procent, valde att äta en frukost som motsvarade 5-20 procent av dagens kalorier. Dessa personer åt bland annat toast, kex, frukt och drack kaffe eller juice.

Den grupp som åt mest, över 20 procent av dagens kalorier, motsvarade 27 procent av försökspersonerna. Här åt man exempelvis toast med olivolja, tomater och skinka, frukt, frukostblandning och drack kaffe och juice.

I denna studie var det endast 3 procent som åt en frukost som bestod av mindre än 5 procent av dagens kalorier eller struntade i att äta frukost.

 

En ordentlig frukost minskade risken för åderförkalkning

I denna studie såg man att de som åt den kalorimässigt största frukosten hade en lägre risk att drabbas av åderförkalkning. De hade lägre BMI, midjemått, lägre blodtryck och bättre värden av blodfetter och blodsocker än de som inte åt frukost.

Oberoende av andra kända faktorer som kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdom som fetma, högt kolesterol, högt blodtryck, begynnande diabetes fysisk aktivitet, rökning, utbildningsnivå samt riskfaktorer i kosten fann forskarna att de 3 procent som inte åt en ordentlig frukost hade en ökad risk för åderförkalkning.

Slutsats: Även om forskarna har tagit hänsyn till olika livsstilsfaktorer kan det ändå vara andra faktorer som spelar roll. Dock kan man dra slutsatsen att inte äta frukost är en del i en för övrigt osund livsstil och en vana som ökar risken för åderförkalkning och därmed också risken för hjärt- och kärlsjukdom.

 

 

 

Nya Inlägg

Lämna kommentar

Kontakta oss

Vi är inte kvar just nu. Men du kan skicka oss ett mail och vi kommer tillbaka till dig, så snart som möjligt.

Börja skriv och tryck "Enter" för sökning