i Kost

Foto av: Synnøve Dreyer

Regnbågsmaten

Vad är fytokemikalier?

Du har kanske hört att det är bra att vid varje måltid äta mat med olika färger, det vi kallar regnbågsmat? Att den maten är så bra för hälsan beror på ämnen som kallas fytokemikalier. Dessa fytokemikalier fungerar som antioxidanter i kroppen och skyddar på så sätt. Fytokemikalier är en relativt nyupptäckt grupp av näringsämnen som kan ha en mycket kraftfull effekt på vår hälsa. Det finns flera tusen olika sorter av dessa små ämnen som tillhör gruppen mikronäringsämnen, men är varken vitaminer eller mineraler utan färgpigment. Majoriteten av dessa färgpigment är hälsosamma men det finns även skadliga varianter i exempelvis svampar. Dessa färgpigment sitter till största delen i skalet och ger ofta växten dess färg och smak och skyddar bland annat mot UV-strålning och andra yttre påfrestningar. Ju mer skal i förhållande till fruktkött desto mer färgpigment innehåller födoämnet. Det är ett av skälen till att små bär och frukter såsom blåbär, hallon och druvor är så rika på detta ämne. Dessutom ökar innehållet ju starkare färgen är.

Vad betyder synergi?

När du äter dessa starka färgpigment får du del av deras hälsofrämjande effekter, och för att få i dig så mycket olika färgpigment som möjligt ska du äta av hela färgpaletten. Modern forskning har stöd för att dessa då kan motverka olika typer av cancer, diabetes och hjärt-kärlsjukdom och dessutom skärpa ditt intellekt, öka din energi, stärka din hud och motverka ett förtidigt åldrande. Intressant är att dessa färgpigment kan förstärka varandras effekt att fungera som antioxidanter och ge kroppen skydd. Det innebär att 1+1 inte är lika med 2 utan kanske 3, 4 eller mer. Bland annat har en studie publicerad i september 2012 i the Journal of Medicinal Food kunnat visa att när antioxidanter i jordgubbar, blåbär och spenat kombineras kan de ha en extra positiv skyddande effekt på nervsystemet.

Skall de ätas råa eller tillagade?

Råa grönsaker och frukter är många gånger nyttigare än tillagade eftersom en del av vitaminer förstörs under tillagningen, men när det gäller färgpigment är det inte alltid så. Ibland frigörs mer av det nyttiga pigmentet när födoämnet hettas upp. Lykopen, det röda färgpigmentet i tomater, är till exempel mer tillgängligt efter upphettning. Det innebär att tomatpure’, tomatsås och tomatjuice innehåller mycket mer av lykopen än en rå tomat. För att vara säker på att du får i dig många olika färgpigment ska du förutom att välja färgstarka frukter och grönsaker tillaga en del och äta andra råa. Dessutom ska du alltid äta lite fett till eftersom en del av dessa färgpigment är fettlösliga.

 

Nya Inlägg

Lämna kommentar

Kontakta oss

Vi är inte kvar just nu. Men du kan skicka oss ett mail och vi kommer tillbaka till dig, så snart som möjligt.

Börja skriv och tryck "Enter" för sökning