i Kost

Foto av: Synnøve Dreyer

Vad är fria syreradikaler och antioxidanter?

” Genom att ingripa i kroppens åldrandeprocess kan vi få ett längre och friskare liv”
Dr. Peter Rabinovich, professor i patologi vid University of Washington.

Vad menas med fria syreradikal?

Redan 1956 beskrev den amerikanske läkaren Denham Harman teorin om så kallade fria syreradikaler. Syre är livsviktigt för oss och våra celler. Har vi inte tillgång till detta så dör cellerna. Det syre vi andas in genom våra lungor transporteras med hjälp av hemoglobin till kroppens olika organ. Här tar cellerna hand om syret och använder det till att skapa energi. I samband med denna process bildas en biprodukt, så kallade fria syreradikaler, vilket är syremolekyler som saknar en elektron. Dessa syremolekyler blir aggressiva och vill hitta en elektron någon annanstans. Därför attackerar de olika substanser i sin omgivning för att stjäla tillbaka en elektron. I samband med dessa ”attacker” så skadas den substansen som blir attackerad vilket leder till cellskador och vävnadsskador. Attackeras exempelvis vårt DNA, ökar risken för cancer, attackeras vårt kärlsystem så ökar risken för kärlsjukdom och attackers våra hjärnceller ökar risken för exempelvis demenssjukdom. Det hela kallas att cellerna utsätts för oxidativ stress. Ju mer vi utsätter oss för denna oxidativa stress desto snabbare riskerar våra enskilda celler att skadas och åldrandets process påskyndas. Alla dessa fria syreradikaler är emellertid inte farliga. En liten del av dem ingår bland annat i kroppens immunförsvar och skyddar mot infektioner av bakterier, virus och svampar.

Vad är antioxidanter?

Den oxidativa stressen skulle enklast kunna beskrivas som att vi rostar och precis som bilar som rostar så kommer successivt det ena efter det andra problemet att uppstå. Det finurliga är att kroppen kan skydda sig mot en del av dessa fria syreradikaler och oskadliggöra dem. De så kallade antioxidanterna är molekyler som kan dela med sig av en elektron utan att själva bli skadliga och med andra ord fungera som en rostskyddsbehandling. För att du ska kunna uppnå optimal hälsa krävs därför en balans av fria syreradikaler och antioxidanter. Ju yngre vi är desto bättre skydd mot de fria syreradikalerna har vår kropp. När vi blir äldre tar vi alltmer skada av dem. Djurstudier har visat att ett bra skydd med antioxidanter inte bara förlänger livet utan också minskar risken för sjukdom. 

 

Hur kan jag påverka?

Du kan öka ditt skydd mot de fria syreradikalerna på två sätt:

 1. Genom att minska den mängd dina celler bildar.
  • Undvik aktiv och passiv rökning.
  • Skydda dig mot UV-ljus. Fria radikaler bidrar till rynkigare hud samt ökad risk för hudcancer.
  • Håll koll på vikten. Övervikt bidrar till att mer fria syreradikaler bildas.
  • Undvik alltför mycket luftföroreningar
  • Träna med måtta eftersom all träning även bildar fria radikaler. Överträning är därför inte bra.
  • Be cool! Stress ger upphov till fria radikaler.
 2. Genom att skydda dig med antioxidanter.
   Antioxidanter kan dels bildas av kroppen själv som till exempel glutation i levern eller melatonin i tallkottkörteln i hjärnan och kan dels komma från kosten. Mängden antioxidanter kan optimeras genom:

  • God sömn. Under sömnen produceras rikligt med melatonin som bidrar till en god nattsömn men som också är en av kroppens allra viktigaste antioxidanter med en mycket stark förmåga att skydda våra celler från att skadas.
  • Se till att få i dig rikligt med naturliga antioxidanter. Välj den så kallade regnbågsmaten – mat med starka färger! Kom ihåg att matens alla färger samarbetar och att de just därför ger så stor effekt! Naturliga antioxidanter genom kosten är inte skadliga på något sätt.

 

Nya Inlägg

Lämna kommentar

Kontakta oss

Vi är inte kvar just nu. Men du kan skicka oss ett mail och vi kommer tillbaka till dig, så snart som möjligt.

Börja skriv och tryck "Enter" för sökning