i Livsstil, Träning

Rör dig smartare

Regelbunden träning ökar nybildningen av hjärnceller i vissa områden och framför allt i områden som styr minne och inlärning.

De gamla grekerna hade rätt: Du blir smartare av att träna! Modern forskning har kunnat visa att vi faktiskt kan röra oss till fler hjärnceller och därmed öka vår hjärnas kapacitet. För inte så länge sedan trodde man att det inte var möjligt för vuxna att nybilda hjärnceller. Senare års forskning har nu tvärtom kunnat visa att detta är helt fel. Regelbunden träning ökar nybildningen av hjärnceller i vissa områden och framför allt i områden som styr minne och inlärning. Det innebär att du faktisk förenklat sett blir smartare av att träna och att du dessutom fördröjer åldrandets nedbrytning av dina hjärnceller. På så sätt minskar risken för minnesproblem samt demenssjukdom som alzheimer.

På vilket sätt kan då fysisk träning gör dig smartare?

Svaret heter BDNF (Brain Derived Neurotrophic Factor) och fungerar som en liten mirakelkur för våra hjärnceller. BDNF får hjärncellerna att bilda nya hjärnceller, skydda de gamla hjärncellerna mot skador och skapa nya förbindelser mellan hjärncellerna så att dessa kan kommunicera mer effektivt. Förmågan att skapa nya förbindelser och förbättra kommunikationen mellan hjärncellerna kallas plasticitet och är viktigt för att hålla hjärnan ung. När vi tränar bildar våra muskler ett protein som tar sig via blodbanan upp till hjärnan och får denna att producera det viktiga BDNF. I vuxen ålder håller vi en relativt konstant nivå av BDNF, men nivåerna sjunker vid stress, inflammation och om vi äter mycket mättat fett och vitt socker. Detta kan vara bra att komma ihåg när effekten av mättat fett och hälsoeffekter diskuteras.

Aerobic träning ökar antal hjärnceller

Vad som är fascinerande är att regelbunden aerobisk träning, eller så kallad cardioträning, som en rask promenad, simning, tennis, zumba eller löpning ökar nivåerna av BDNF vilket bland annat kan ge bättre inlärningsförmåga och minne. En brittisk djur studie från Cambridge University visade att redan efter ett par dagar med aerobic träning nybildades flera hundra tusen hjärnceller kopplat till hjärnans minnesfunktion. Forskare har också kunnat visa en tydlig koppling mellan träning och hjärnvolym. Lite träning ger mindre hjärnvolym. Anaerobic träning som styrketräning ger inte samma effekt på förmågan att bilda nya hjärnceller men har andra positiva hälsoeffekter som att öka förbränningen och bygga muskler. Träning också till ett friskare hjärta samt lungor som båda bidrar till bättre blod- och syretillförsel till hjärnan. När vi tränar minskar också inflammationsgraden i kroppen som i sin tur minskar risken för skador på hjärnvävnaden.

Nya Inlägg

Lämna kommentar

Kontakta oss

Vi är inte kvar just nu. Men du kan skicka oss ett mail och vi kommer tillbaka till dig, så snart som möjligt.

Börja skriv och tryck "Enter" för sökning