i Livsstil, Välmående

Yoga kan förändra din hjärna!

Många har erfarenhet av hur yoga minskar stress, förbättrar hållningen och ger en smidigare kropp. En kombination av andningsövningar, meditation och kroppsövningar bidrar till att skapa lugn, fokus och att minska stresshormoner. De positiva hälsoeffekterna av yoga såsom att mildra depression samt minska stress och oro är väldokumenterat.

Regelbunden yoga kan minska smärta

Psykologen Catherine Bushnell vid National Center for Complemenatry and Integrative Health i Maryland, USA har utfört många studier på personer som regelbundet utövar yoga och hennes fynd är väldigt spännande. Forskningen pekar på att du genom att regelbundet praktisera yoga kan motverka hjärnans åldrande. Studier pekar på att kommunikationen mellan hjärnceller förbättras och att fler nya hjärnceller bildas, så kallad neurogenes, sker i flera olika områden i hjärnan. Catherin Bushnell och kollegor har bland annat visat att personer som utövar yoga har mer grå hjärnsubstans i det området, insulära cortex, som bland annat reglerar hur mycket smärta vi tål. Det innebär att yoga kan vara ett verktyg för att hantera kronisk värk. Yoga har visat sig ha en motsatt effekt till hur värk påverkar vår hjärna. De förändringar i hjärnan som kronisk värk kan leda till ser ut till att gå tillbaka om man utför yoga regelbundet.

Yoga aktiverar ditt lugnande parasympatiska nervsystem

I en studie lät Bushnell jämför hjärnan med MR (Magnetisk resonanstomografi) hos de som utförde yoga med dem som inte var aktiva med yoga. De som utförde yoga gjorde det enligt västerländsk metod med största fokus på kroppspositioner, en del meditation och andningsövningar. Fynden i studien är spännande och visar att regelbunden yoga utförd varje vecka bidrog till större hjärnvolym i områden som styr medvetenhet och reglerar stress. Man fann också att de personer som regelbundet utförde yoga fick en större aktivering av det parasympatiska nervsystemet vilket förklarar yogans effekt att motverka stress.

 

 

 

 

Nya Inlägg

Lämna kommentar

Kontakta oss

Vi är inte kvar just nu. Men du kan skicka oss ett mail och vi kommer tillbaka till dig, så snart som möjligt.

Börja skriv och tryck "Enter" för sökning