Att skapa nya vanor

” The secret of getting ahead is getting started”

Mark Twain

Att skapa nya vanor är inte alltid så lätt. Kanske är det en stor omställning att låta snabbmaten stå och istället satsa på fräscha grönsaker och fisk som man måste laga till själv. Eller så känns det som ännu ett stressmoment i den redan intensiva vardagen. Och för de flesta krävs det att belöningen ska vara omedelbar för att man ska satsa kraft och komma igång. Faktum är att för många är chansen till minskad risk för sjukdom längre fram i livet något som inte berör så mycket här och nu. Det räcker kanske inte för att välja en mer hälsosam väg. Det som ofta blir drivkraften är mer omedelbara förändringar, som viktnedgång, mer energi och kraft, lugnare mage, vackrare hud och lugnare mätta barn som kan koncentrera sig bättre. Egentligen inte så konstigt eftersom människan många gånger vill ha direkt belöning.

Det som är positivt och som gör det mycket enklare att faktiskt få till livsstilsförändringar som blir varaktiga är att var och en kan börja precis där man befinner sig. Eftersom kosten som är hälsofrämjande inte är en diet krävs det inte heller några stora omställningar. Om man successivt skapar små nya vanor, som att börja äta bär eller lite frukt till en frukost med gröt eller müsli, har man kommit en bra bit på väg. Det är klokt att börja med det som känns minst krångligt.

Och glöm inte att sträva efter att allt ständigt ska vara balanserat och välplanerat är varken möjligt eller önskvärt. I en långsiktig och hållbar livsstil finns det utrymme för lite kaotiska dagar. Vi ska inte förvänta oss att vi alltid ska vara i harmoni och balans. Det bidrar bara till negativa känslor. Livet kan aldrig bli perfekt! Sänk axlarna och se det som något positivt att skapa en sund matkultur för dig och för familjen.

Enkla steg till nya vanor:

  • Försök ligga steget före! Tidsbrist är en vanlig orsak till mindre lyckade val. Planera veckomatsedel och handla 1 till 2 gånger i veckan eller beställ hem. En del av maten kan förberedas på helgen och minska tillagningstiden under veckan. Det blir mycket billigare och mindre svinn, men framför allt lättare att äta hälsosamt. På så sätt undviks de stressiga dagarna när inspirationen är helt slut, kylskåpet tomt och alla väldigt hungriga.

  • Glöm inte frysen! Ett bra sätt är att storkoka baser som tomatsås och soppor när man ändå tillagar dessa och frysa in. Eller att exempelvis på söndagen koka quinoa och röda linser att ha under veckan.

  • Prioritera grönsakerna – välj mer grönsaksrätter och gärna flera sorter som kan ätas råa till varje måltid. Att förbereda råkost tar inte många minuter utan handlar mer om vana. Verkligen tidssmart!

  • Satsa på en fruktskål – lätt tillgänglig och inbjudande! Frukt är verkligen perfekt snabbmat.

  • Glöm inte nötter och frön för mellanmål! De kräver ingen förberedelse.

  • Ha maten du vill att barnen ska äta tillgänglig och synlig!

  • Drick vatten! Tänk på att inte låta barnen dricka upp alla sina kalorier. Om barnen inte tycker om vatten kan några blåbär och en apelsinskiva göra det mer attraktivt!

  • Var observant på innehållsförteckningen! Kolla efter bland annat dolt socker och andra tillsatser du inte vill ha. Då kan man lätt göra ett bättre och hälsosammare val.

  • Glöm inte att smaka! Saltning kan tyvärr lätt bli slentrianmässig. Vissa kryddor kan minska behovet ytterligare.

  • Använd mindre tallrikar till vardags! Vi använder oftast assietter.

  • Samarbeta! Låt barnen vara med och tillaga maten, allt från att tvätta grönsaker och vispa samman. Inte minst brukar det vara uppskattat att skära upp frukt och grönt. Men undvik dagar då det är ont om tid – det ska vara lustfyllt! Att hjälpa till med dukning är också att ta ansvar och göra alla delaktiga.

  • Inspirera varandra – och bryt gamla vanor! På mina barns dagis var det sockerfritt och det fungerade alldeles utmärkt. Vid födelsedagar fick man välja lunch som serverades med fruktsmoothie och ibland popcorn. Detta är ett utmärkt sätt att stimulera till gemensamt ansvar.

Image Title, 2017